Fluoridácia – dôležitý krok pre zábranu vzniku kazu

Jedným z troch hlavých pilierov protikazovej prevencie, okrem dokonalej ústnej hygieny a obmedzenia príjmu cukrov, je použitie fluoridov. Fluoridy sa v prevencii zubného kazu využívajú už viac ako polstoročie. Počas tohto obdobia sa zhromaždilo veľké množstvo poznatkov o ich protikazovom účinku.

Všeobecne sa uznáva nasledujúci 4 – násobný mechanizmus protikazového účinku fluoridov:

  1. Fluór mení zloženie zuba a ten sa tak stáva odolnejším proti vzniku kazu.
  2. Zabraňujú odvápňovaniu zuba.
  3. Pomáhajú zastaviť začínajúci kaz a opravia takéto počiatočné poškodenie zuba.
  4. Spomaľujú skvasovanie cukrov baktériami, ktoré sa podieľajú na vzniku zubného kazu.

Fluoridy pôsobia najmä lokálne (čiže miestne), a to prostredníctvom už spomenutých 4 hlavných mechanizmov. Najmä fluór prítomný v tekutinách ústneho prostredia, teda v slinách, zabraňuje vzniku kazu. Bežne je obsah fluóru v sline veľmi nízky. Pri čistení zubov 2 razy denne fluoridovými pastami sa množstvo fluóru v sline zvyšuje. Dlhodobé a pravidelné používanie fluoridových pást má veľký význam z hľadiska prevencie zubného kazu.

Rozhodujúci pre kazovú prevenciu fluoridmi v súčasnosti je predovšetkým cielený prístup. Stredobodom je lokálna aplikácia fluoridov, ktorá sa vykonáva individuálne a profesionálne. Výsledky výskumov svedčia o priaznivom účinku lokálnej fluoridácie na stav mliečneho a trvalého chrupu detí.

Profesionálna fluoridácia sa vykonáva ambulantne pomocou roztokov, gélov alebo lakov s vysokým obsahom fluoridov. Po pravidelnej preventívnej prehliadke stomatológ posúdi konkrétny stav a navrhne najvhodnejšiu metódu. Aplikácia fluoridových prípravkov je nebolestivá a dieťa navyše získava pozitívny vzťah k starostlivosti o zuby a stráca strach zo stomatologického ošetrenia.

Lokálna aplikácia fluoridov je účinné opatrenie, ktoré sa vo veľkej miere podieľa na znižovaní kazivosti. Nemožno však očakávať úplnú kontrolu kazu len prostredníctvom fluoridov. Protikazová prevencia fluoridmi sa musí uskutočňovať po odbornom vyšetrení podľa potrieb každého pacienta súčasne s inými opatreniami v oblasti hygieny a stravovacích návykov.